thumb_sneeuwpopDe gemeente Groningen heeft diverse maatregelen getroffen om een winter als afgelopen jaar beter aan te kunnen. Zo zijn er meer mensen oproepbaar en extra sneeuwschuiven voor fietspaden aangeschaft. Op de wijkposten is de zoutvoorraad vergroot en de strooiwagens zijn uitgerust met een routebegeleidingsysteem. Ook heeft de gemeente de communicatie beter afgestemd en is de publieksvoorlichting anders ingericht. Daarnaast wordt van burgers ook gevraagd om tijdens winterse weeromstandigheden zelf de handen uit de mouwen te steken. Hulpbehoevenden die door extreem winterweer in de problemen komen, kunnen een beroep doen op het Steun- en informatiepunt (STIP) in hun wijk.

Afgelopen winter was met 89 uitrukken van de winterdienst een extreme winter. De gemeentelijke milieudienst heeft hieruit lessen getrokken. Naast het opstellen van een noodplan bij zouttekort heeft zij extra maatregelen genomen om de inzetbaarheid verder te verbeteren.

Een van de maatregelen is het aanschaffen van extra materieel. Zo kunnen de tien trekkers voor de fiets- en voetpaden nu ook worden voorzien van schuiven bij grote sneeuwval. Daarnaast is er een extra veegauto en een tractor geschikt gemaakt voor sneeuw- en gladheidbestrijding. Deze voertuigen zijn specifiek inzetbaar voor fietspaden en voor extra nazorg van aanliggende fietspaden. En als de nood aan de man is kunnen ook nog vijf tractoren van Stadsbeheer worden voorzien van sneeuwschuiven. Naast extra materieel is er extra personeel inzetbaar bij calamiteiten. Zij kunnen bijvoorbeeld de strooiroutes rijden, omdat alle voertuigen zijn voorzien van een routebegeleidingsysteem. De organisatie van de gladheidbestrijding in Groningen bestaat uit ca. 120 mensen.

Medewerkers van de vijf wijkposten kunnen een beroep doen op hun collega’s van iederz (voorheen DSW Stadspark) om gezamenlijk in te spelen op overlast door sneeuw in de wijken. Verder is de zoutvoorraad op de wijkposten verdubbeld tot 2,5 ton. In situaties van ernstige overlast zal zout verstrekt worden aan burgers en instellingen. In die gevallen zet de Milieudienst ook een speciale website in met actuele informatie over de gladheidbestrijding en de gevolgen voor het inzamelen van afval. Particulieren en ondernemers zijn hierdoor beter geïnformeerd over wat er wel en niet verwacht kan worden van de gemeente en wat zij zelf kunnen doen.

Het dichtbijzinde STIP is:

STIP Paddepoel....................................................................................050 - 575 23 45
Antaresstraat 45
9742 LB Groningen
Email:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Openingstijden: maandag, dinsdag en donderdag van 14.00 uur tot 17.00 uur.
woensdag van 0.900 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur.
vrijdags gesloten
Tussen 20 december 2010 t/m 02 januari 2011 is het Stip alleen op de woensdagochtend geopend tussen 09.00 en 12.00 uur.

Gemeentenieuws

Geen feed gevonden

DvhN nieuws

- Eigen Artikelen

28 mei 2020

RSS Feed

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden